Exempel på dolda felDet finns självklart en hel del som fått hjälp från försäkringsbolag när det gäller dolda-fel, medans de finns de som inte fått ut någonting på försäkring när det gäller dolda-fel. Självklart är inte alla fel i en fastighet ett dolt-fel och det är därför viktigt att läsa på innan du drar igång något som du uppfattar är ett dolt fel, det gäller att vara saklig och det skall även hålla i en domstol om du vill hävda ett dolt fel mot en säljare i slutändan.

Det kan därför vara bra att gå igenom några exempel där försäkringsbolagen faktiskt har betalt ut pengar i efterhand respektive fall där köparen inte har fått någon ersättning efterhand för ett dolt fel. Det största bolaget hittills på marknaden när det gäller dolda-fel är Willis, men Anticimex har nu också en dolda fel försäkring. Återförsäkringsbolaget har hittills oftast varit CHUBB, men har nu ändrats till IKANO BANK.

Några exempel på dolda fel

Exempel om dränering på fastighet som utfördes 2006. Det visade sig att det läckte in i källaren och hela dräneringen grävdes sedan upp, dränering som hade utförts 2006 visade sig vara bristfällig för att dräneringsrören lutade ut fel håll och det fanns inte ens en avledning för dräneringsvattnet, vilket orsakade problemet i huvudsak. Denna köpare fick ersättning av försäkringsbolaget i detta fall.

Dränering på fastighet

Dränering på fastighet

 

Viktigt att tänka på innan du bestämmer dig för att du har upptäckt ett dolt fel är att du läser på vad ett dolt fel egentligen är och om du överhuvudtaget kan hävda att det är ett dolt fel som du har hittat i den fastigheten du köpt. Det är också viktigt att oavsett vilket fel du upptäcker i din fastighet så skall du kontakta ditt eget försäkringsbolag så att anmäler felet, oavsett om det är dolt eller inte. Försäkringsbolagen som du har din villa/hemförsäkring i är till för att hjälpa och du betalar din premie årligen av en anledning.

När du en undersökning av en fastighet är det viktigt att du undersöker hela fastigheten! Får du ett besiktningsprotokoll på visning och det står i det att det är mögel i källaren, så är det så. Det utökar faktiskt till och med din undersökningsplikt då du blivit upplyst om att det finns mögel i källaren i huset. Det kan då vara rekommenderat att undersöka andra platser i villan innan du köper huset.

Det är jordabalken som behandlar dolda fel i fastigheter. Du kan hitta mer information i jordabalken lagtext om dolda fel. Dolda fel-försäkringar behandlas dock inte i jordabalken. Här kan du komma till lagtexten om jordabalken.