Dolda fel i bostadsrättNär det gäller dolda fel i bostadsrätt gäller det att reda ut begreppen. Det finns nämligen inget i en bostadsrätt som kallas för dolt fel. När du köper en bostadsrätt så gäller köplagen, vilket innebär att det inte finns några dolda fel i en bostadsrätt. Dolda fel är något som behandlas i jordabalken och därför har dolda fel inget med bostadsrätter att göra.

Undersök bostadsrätten noga

När du köper en bostadsrätt är det därför viktigt att du tittar noggrant på lägenheten och ett råd är att ta hjälp av någon vän eller bekant som kanske är lite mer hemma i bygg än dig själv om du inte anser dig vara så duktig på det. Det är viktigt att du tittar på allt när du undersöker din bostadsrätt, tänk på att det är kanske ditt livs största investering, varför slarva då? Ta gärna med dig en vän eller en bekant på visningen så du kan få mer information och råd om hur det är att äga en bostadsrätt. Det är alltid svårt att i efterhand hävda ett dolt fel i en bostadsrätt.

 

 

Undersökningsplikt bostadsrätt

Det är alltså jätteviktigt att du tar din undersökningsplikt på allvar när du ska köpa en bostadsrätt. Undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt är något som du bör påbörja redan när du är på visningen, stanna därför lite extra så att du hinner se allt du vill se och fråga så du kan få svar på de frågor du har när du skall köpa en bostadsrätt. 

En fin bostadsrätt

En fin bostadsrätt 

Redan när du börjar leta efter bostadsrätt på Hemnet.se är det viktigt att du tidigt lär dig begreppen som gäller när det gäller, månadsavgift, kostnader för el, vatten, fiber m.m. Det är också viktigt att sätta sig in i föreningens ekonomi och därför skall du alltid fråga mäklaren om stadgar och framförallt årsredovisning till din bostadsrätt innan du signerar avtalen och köper din bostadsrätt.

bostadsratt

Och som sagt, viktigt att komma ihåg är att det finns inga dolda fel i en bostadsrätt och det är därför viktigt att du undersöker din bostadsrätt innan du köper den. När du undersöker kommer du även att lära dig mycket, så varför inte göra det rätt? Det är ju alltid roligt att lära sig saker!

Eftersom säljaren inte har någon dolda fel-försäkring eller dolda fel försäkring när du köper en bostadsrätt är det därför viktigt att du redan på tillträdesdagen ser till så att du har en egen försäkring som gäller ifall det skulle hända din bostadsrätt något. T.ex. en fuktskada i badrummet i din bostadsrätt kan kosta mycket pengar och det är därför viktigt att vara riktigt försäkrad när det tråkiga eventuellt inträffar dig.